Nieuwe dieventrucs in de horeca
De zelfstandigenorganisatie NSZ vraagt in een persbericht alle horeca-uitbaters om waakzaam te zijn voor enkele nieuwe criminele technieken. “Deze praktijken deden zich deze zomer opmerkelijk veel voor in hotels, restaurants en cafés”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.
In de horecasector is het nu uitkijken voor twee nieuwe fenomenen die vaak worden toegepast. Zo is de horecasector het doelwit van criminelen die toeslaan tijdens het buffet of wanneer klanten of uitbaters onoplettend zijn of even gebruikmaken van het toilet. Dieven maken misbruik van de slordigheid van klanten en uitbaters en stelen smartphones, handtassen, portefeuilles en andere bezittingen. Zeker in de zomer is het opletten geblazen. Uitbaters krijgen meer toeristen en niet-vaste klanten over de vloer waardoor een niet-vaste klant met slechte bedoelingen minder vaak opvalt. Bovendien maken criminelen misbruik van de drukte die er vaak heerst tijdens de middag- en avondservice.
Waar hotels, maar ook restaurants en cafés, voor moeten oppassen, zijn criminelen die zich in het privégedeelte van hun zaak begeven om er de privébezittingen van de zaakvoerder, en eventueel ook van zijn personeel, te stelen. Indien ze ondertussen betrapt worden, maken ze de zaakvoerder wijs dat ze op zoek waren naar de toiletten en lukraak een deur hadden opengedaan.
Tips
NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Exacte cijfers over het aantal voorvallen zijn er nog niet, maar beide praktijken zijn duidelijk in opmars. Daarom willen wij de ondernemers uit de horecasector oproepen om hiervoor waakzaam te zijn.”
Volgens NSZ dienen uitbaters waakzaam te blijven en geen smartphones laten rondslingeren op een toog. “Ook wanneer ze een privédeur hebben aan de zaak is het goed te werken met een toegangscode of sleutel. En als de uitbaters toch het slachtoffer zijn geworden van een diefstal, raden we ze aan om telkens die diefstal aan te geven bij de politie. Vaak hebben de dieven de smaak te pakken en blijven ze de feiten bij andere uitbaters en zelfstandigen plegen. Als alle zelfstandigen dit systematisch aangeven, vergroot de kans dat de politie effectief de criminelen bij de lurven kan vatten”, aldus nog NSZ.